De MOON
De Moderne Oudheid in Nederland

Welkom bij de MOON

Auteurs: Thijs Kersten en Romeo Burger

Datum: Januari 2025 

Trefwoorden: welkomstwoord, MOON, Tijdschrift

Simeon Solomon, 'Sappho and Erinna in the Garden Mytelene' (1864). Sappho and Erinna in a Garden at Mytilene, Simeon Solomon, 1864

Welkom bij de MOON, het nieuwe tijdschrift voor oudheidreceptie! Je gaat in deze post geen ab urbe condita vinden, ofwel een mythische ontstaansgeschiedenis, maar wel een korte inleiding op de MOON en ons doel. Wij willen ervoor zorgen dat het nalatenschap, gebruik, maar ook misbruik van de antieke wereld voor iedereen op een interessante manier zichtbaar wordt.

Als studenten en afgestudeerden van opleidingen zoals Geschiedenis, Kunstgeschiedenis, Oudheidstudies, en Midden-Oostenstudies zien wij namelijk dagelijks hoe de antieke wereld, van Italië en Griekenland tot Egypte en Iran, tot de verbeelding spreekt. Kijk bijvoorbeeld naar films en series waarin de oudheid centraal staat, de status van de Perzische koning Cyrus bij de Verenigde Naties, of Sappho als gay icon op sociale media. Deze interactie met de oudheid, die ook wel “receptie” wordt genoemd, ontstaat vaak door een interesse in de antieke wereld en het gewicht dat deze met zich meebrengt. Het teruggrijpen op een (oude) geschiedenis is heel aanlokkelijk. “Wij waren er altijd al,” klinkt het dan. Dit legitimeert moderne gebruiken, ideeën, en tradities door ze te plaatsen in een veel langere geschiedenis. Wanneer de LHBTI+-gemeenschap het over Sappho heeft, wil ze laten zien dat homoseksualiteit niets nieuws is en 2500 jaar geleden ook al bestond. Als MOON willen we uitleggen hoe en waarom mensen een dergelijk beroep doen op de antieke wereld.

Cyrus Cilinder in British Museum, foto door Mike Peel © Wikimedia Commons. Cyrus Cilinder in British Museum, foto door Mike Peel © Wikimedia Commons.


En wie zijn de MOON dan? Begonnen als een studenteninitiatief aan de Radboud Universiteit Nijmegen, wordt de MOON nu gevormd door een diverse groep mensen uit het hele land. Onze passievolle redactie werkt aan het tijdschrift, aan onze blogposts, maar ook aan de website die je nu bekijkt en alles daaromheen.
Deze redactie werkt hard om het stoffige imago van de antieke wereld af te stoffen en haar uit de ivoren toren te trekken. Hoe doen we dat? In de eerste plaats publiceren we jaarlijks een tijdschrift dat focust op de receptie van de oudheid in Nederland. Daarnaast verschijnen op deze website op regelmatige basis blogposts die kort ingaan op verschillende voorbeelden van receptie.


Ben je benieuwd naar Romeinen in Lord of the Rings, Germaanse goden in metalmuziek, en nieuwe visies op oude helden in Disneyfilms? De MOON neemt je, net als de Griekse god Hermes, aan de hand om alle uithoeken van de antieke wereld te leren kennen, van oudheid tot nu.


Romeo Burger is penningmeester en secretaris van De MOON en volgt de educatieve master in de richting geschiedenis aan de Radboud Universiteit.

Thijs Kersten is voorzitter van De MOON en student aan de onderzoeksmaster 'Historical Studies' aan de Radboud Universiteit.